To świetny pomysł, aby spędzić długo wyczekiwane, gorące dni nad jeziorem lub urządzić piknik pod drzewami. Niestety, nie zawsze jest to możliwe. Piękna pogoda może stać się ciężarem zamiast błogosławieństwem. Nawet w największe upały nadal trzeba radzić sobie z codziennymi obowiązkami, a gotowanie jest jednym z nich. Wszystkie urządzenia kuchenne generują ciepło, co dodatkowo podnosi temperaturę. Co można zrobić, aby to zmienić? Jak sprawić, by przygotowywanie posiłków w trudne dni było przyjemniejsze?
Ochłoda dla Twojego organizmu
Choć ludzkie ciało w naturalny sposób potrafi się schłodzić, to jednak może nie poradzić sobie z ekstremalnym upałem. Mała, dobrze oświetlona kuchnia w bloku będzie niemal polem walki o przetrwanie w letnie upały. Warto tymczasowo zainwestować w wentylator, wiatrak lub przenośny klimatyzator. Urządzenia te są małe i przenośne, a mogą przynieść ulgę w upalne dni. Należy również wietrzyć pomieszczenia. Gdy temperatura spada, okna powinny być otwierane na noc lub wieczorem. Ważne jest, aby schłodzić powietrze oraz nagrzane ściany, podłogi i wyposażenie kuchni. Dlatego dobrze jest nie zamykać okien na zbyt długo. Aby zablokować promieniowanie w ciągu dnia można zastosować żaluzje, zasłony lub rolety.
Wszystko na swoim miejscu
Dobrze zorganizowana przestrzeń znacznie ułatwi pracę i skróci czas. Funkcjonalna kuchnia ze wszystkimi urządzeniami i akcesoriami w zasięgu ręki sprawi, że gotowanie będzie łatwe nawet przy wysokich słupkach rtęci. Nowoczesne projekty kuchni znane są z przyjaznych i ergonomicznych wnętrz. Są one praktyczne i łatwe w obsłudze. Zbliżające się upały mogą być świetnym bodźcem do przemodelowania kuchni i uczynienia z niej wygodnego miejsca do pracy.
Jak gotować w upalne dni?
Upalne dni bywają bardziej męczące niż inne. Często po powrocie z pracy do domu nie mamy energii ani siły woli, by przyrządzać skomplikowane potrawy. Z pomocą mogą przyjść nowoczesne urządzenia kuchenne - takie jak termomix czy wolnowar, dzięki którym szybko i sprawnie ugotujesz obiad. Nie trzeba będzie ich stale pilnować, więc można robić posiłki jednogarnkowe lub korzystać z piekarnika. Upały mogą jednak utrudniać jedzenie. Możesz zastąpić ciężkie dania lżejszymi, łatwiejszymi do przygotowania opcjami. Będziesz zdrowszy, jeśli możesz zrobić szybkie i łatwe sezonowe owoce i warzywa. Można je również wykorzystać do skrócenia czasu gotowania i utrzymania pomieszczenia przed pochłanianiem większej ilości ciepła.