Projekt kuchni z wyspą - oryginalny i funkcjonalny
Kuchnia z wyspą to jedno z najbardziej praktycznych rozwiązań pozwalających na stworzenie wygodnej przestrzeni roboczej. Wyspa może pełnić niemal każdą funkcję - od krojenia i przechowywania po kuchenkę, zlew czy stół jadalny. Wyspa ułatwia stworzenie idealnego "trójkąta roboczego" i sprawia, że gotowanie jest łatwe i wygodne. Wyspę można również wykorzystać na wiele sposobów, aby stała się centralnym punktem przestrzeni kuchennej.
Czym jest kuchnia z wyspą?
Kuchnia z wyspą to rodzaj zestawu kuchennego z dodatkowym wolnostojącym stołem na postumentach. Wyspa jest częścią zestawu mebli, które kontynuują ogólny styl. Jest wielofunkcyjna i łączy w sobie przechowywanie i powierzchnię roboczą, którą można wyposażyć w niemal każdy rodzaj sprzętu kuchennego. Może służyć jako stół jadalny lub jako osobna strefa do spożywania posiłków, często ponad resztą powierzchni. Taka wyspa jest wygodna do serwowania potraw, gdy strefa krojenia i wszystkie znajdujące się na niej brudne naczynia i przybory są ukryte przed wzrokiem jadących za różnicą wysokości, a czasem za niewielką przegrodą.
Oprócz stref krojenia i jedzenia, wyspa może być wyposażona w bardziej złożone funkcje, jeśli zainstalowane zostaną odpowiednie media. Planując instalację wodno-kanalizacyjną podczas projektowania kuchni, zlewozmywak można umieścić na wyspie jako jeden z wierzchołków "trójkąta roboczego". Ustawiając okap nad wyspą, można na niej zainstalować powierzchnię do gotowania.
Wyspa może być wykorzystana jako uzupełnienie każdej kuchni. Wszystkie kuchnie często projektowane są z myślą o wyspie, która umożliwia stworzenie udanego "trójkąta roboczego". Kuchnie z wyspą nie muszą być jednak liniowe - istnieją również kuchnie narożne, a nawet w kształcie litery U.
Plusy i minusy
Kuchnie z wyspą mają wiele zalet, dzięki czemu często zwraca się na nie uwagę, gdy przestrzeń pozwala na zastosowanie takiego układu.
Ergonomia. Wszystkie obszary robocze można umieścić na wyspie, tworząc "trójkąt roboczy" o optymalnej wielkości. Dzięki temu podczas gotowania nie trzeba w ogóle poruszać się po kuchni, co ułatwia i przyspiesza pracę.
- Zoning. Rozwiązania wyspowe sprawdzają się również w kuchniach, w których wydzielono część dzienną i kuchenną.
- Przechowywanie. Przestrzeń pod blatem wyspy jest prawie zawsze dobrze wykorzystana: dodatkowe miejsce do przechowywania. Taki układ pozwala na przeniesienie przestrzeni do przechowywania i składowania na odległość ramienia od długich, odległych szuflad, gdzie ludzie zwykli chodzić lub rozciągać się, aby po nie sięgnąć.
- Komunikacja i podawanie. Jeśli wyspa oferuje jadalnię, można gotować podczas rozmowy z gośćmi bez konieczności stania tyłem do nich.
- Wygląd. Jest stylowy i drogi, a przy dobrze zaprojektowanym wnętrzu stanowi logiczne centrum pomieszczenia.
- Dodatkowy poziom. Wyspa pozwala na stworzenie drugiej powierzchni do gotowania na innej wysokości. Jest to bardzo wygodne, gdy w kuchni gotuje kilka osób o różnym wzroście, a każdy ma wygodną przestrzeń do pracy.
Jak każdy inny typ, układy kuchenne z wyspą nie mogły być bez wad.
- Przestrzeń. Wyspa sama w sobie zajmuje dużo miejsca, a wokół niej trzeba zorganizować odpowiednio szerokie przejścia. Dlatego w małych lub zbyt wąskich kuchniach do postawienia takie urządzenie się nie sprawdzi.
- Układ jest również bardzo prosty, nie można sobie pozwolić na umieszczenie płyty grzewczej na wyspie. Aby ustalić płytę grzewczą na wyspie i zlewozmywaku, należy wcześniej zadbać o podsumowanie wszystkich komunikatów, co czasami jest trudne, a w niektórych mieszkaniach - niemożliwe.
- Wygoda. Wyspa z jadalnią nie zastąpi pełnego stołu, zwłaszcza w przypadku dużej rodziny - to raczej opcja na przekąski i przyjęcia niż wspólne rodzinne obiady. Tak więc jedną z wielu opcji wyspy jest lada barowa.
- Koszt. Dodatkowy moduł oznacza dodatkowe koszty. Jeśli weźmiesz pod uwagę media, kuchnia z wyspą może być o wiele droższa niż kuchnia bez niej.
Aby zminimalizować wady kuchni z wyspą, należy przy jej projektowaniu uwzględnić cechy tego typu urządzenia.
Cechy układu
W skrócie, jednym z najważniejszych punktów przy aranżacji wyspy w kuchni jest szerokość przejść. Odległość wyspy od ścian i reszty mebli powinna wynosić najlepiej około 120 centymetrów, ale nie mniej niż 1 metr. W przeciwnym razie niewygodne będzie nie tylko chodzenie, ale także otwieranie szuflad i drzwi oraz korzystanie z piekarnika i zmywarki. Wartości te są szczególnie ważne w kuchniach narożnych i w kształcie litery U, gdzie wiele szuflad na wyspie i szuflad głównych otwiera się ku sobie z różnych stron.
Aby wyspa spełniała funkcję baru lub jadalni oraz deski do krojenia, nie wymaga dodatkowych obliczeń i mediów, jest więc najprostszą i najbardziej przyjazną dla budżetu opcją. Ważne jest jednak, aby przynajmniej z jednej strony blat był wystający o co najmniej 30 cm, w przeciwnym razie siedzenie przy wyspie będzie niewygodne.
Umieszczając płytę grzewczą na wyspie należy pamiętać o zamontowaniu nad nią okapu i podłączeniu go do systemu wentylacyjnego domu - może to być bardzo trudne do wykonania po wykończeniu kuchni bez uszkodzenia wnętrza. Ważne jest również, aby zawczasu pomyśleć o ukrytym kablu zasilającym płytę grzewczą. Stosowanie pieców gazowych na wyspach nie zawsze jest możliwe ze względu na trudności w okablowaniu i wymogi bezpieczeństwa.
Przeniesienie punktu mokrego to również proces, który należy uwzględnić na etapie remontu, ponieważ rury muszą być ukryte do wyspy. Nie na każdej kondygnacji można wykonać w tym celu odwierty, więc w budynkach mieszkalnych może to być trudne - lepiej wcześniej sprawdzić u fachowca. Jeśli jednak wszystkie media są na miejscu, warto umieścić na wyspie zarówno zmywarkę, jak i zlew.
Jeśli wielkość kuchni na to pozwala, wyspa może z łatwością połączyć kilka obszarów. I o ile połączenie zlewu z płytą grzewczą będzie wymagało sporo miejsca, by nie chlapać wodą z patelni, o tyle kuchenka side-by-side i miejsce do krojenia będą bardzo poręczne w pracy.
Style i kolory
W projektowaniu kuchni nie ma żadnych ograniczeń dla Twojej wyobraźni. Bez wysiłku łączy się z niemal każdym stylem i kolorem. Trendem w ostatnich latach jest stosowanie w kuchni stonowanych, pastelowych kolorów, połączenie bieli, czerni i odcieni szarości. Wadą zbyt jasnych kolorów w tych kuchniach jest to, że są one wizualnie przytłaczające i z czasem mogą stać się uciążliwe.
Przy wyborze stylu wyspy można wykorzystać niemal każdy styl kuchni. Trudniej niż inni wkomponować taki zestaw w minimalizm i styl skandynawski, ale jest to całkiem możliwe. Jest kilka opcji, w których kuchnia z wyspą wygląda najlepiej.
Styl klasyczny
Klasycznie stylizowane kuchnie z wyspą wyglądają luksusowo, zmieniając kuchnię w zwykłym domu w odpowiednik pałacu. Piękne frezowania na frontach kuchni stają się punktem centralnym, dlatego taka kuchnia uzupełniona o wyspę nie wymaga prawie żadnych dodatkowych rozwiązań aranżacyjnych - ton wnętrzu nadają meble. Kuchnia świetnie wygląda zarówno w jasnych i równych odcieniach bieli, jak i w ciemniejszych, nawet czarnych wersjach.
Styl nowoczesny
Nowoczesne kuchnie, uzupełnione o wyspy, są niezwykle funkcjonalne i oryginalne, dzięki czemu są naprawdę praktyczne i użyteczne. A to dlatego, że okap podtynkowy może uzupełnić wystrój Twojej kuchni, ponieważ nowoczesne urządzenia wyspowe łączą się z elegancką, technologiczną krawędzią. Dodatkowa przestrzeń do pracy i przechowywania pomaga osiągnąć główny cel szafek w stylu nowoczesnym - maksymalizację wygody i efektywności użytkowania.
Zaprojektowanie kuchni z wyspą wymaga wielu przemyśleń i szczegółów. Zawsze możesz skorzystać z pomocy doświadczonego fachowca, aby mieć pewność, że uzyskasz wnętrze, które jak najdokładniej spełni Twoje oczekiwania.