Jak urządzić spiżarnię w domu? Osoby, którym nieobce jest projektowanie kuchni mają z pewnością kilka odpowiedzi na to pytanie. Domowe spiżarnie są bowiem znakomitym sposobem nie tylko na przechowywanie żywności. Są również idealnym miejscem na schowanie sprzętów i naczyń kuchennych, które niekoniecznie chcesz mieć na widoku w kuchni. Co ważne, spiżarnię możesz urządzić nawet w małej kuchni. Jak to zrobić? Podpowiadamy!

Gdzie urządzić spiżarnię w domu?

Zanim przejdziemy do podpowiedzi, jak urządzić spiżarnię w domu, najpierw znajdźmy dla niej idealne pomieszczenie. Teoretycznie spiżarnię można zorganizować w każdym miejscu domu (zwłaszcza, jeśli ma on przestronne wnętrza). Jednak są takie punkty jak: obok garażu, w piwnicy lub przy kuchni, gdzie spiżarnia będzie najlepszym rozwiązaniem. Jeśli chcesz przeznaczyć na nią inne miejsce, najlepiej, by było to w północnej lub północno-wschodniej części domu, gdzie temperatura jest niższa i w miarę stała.

Spiżarnia przy kuchni

Spiżarnia przy kuchni jest o tyle dobrym rozwiązaniem, że w przypadku przygotowywania posiłków, będziesz mieć szybko wszystko pod ręką. To najlepsza opcja dla osób kochających codzienne gotowanie. Niedawno mieliśmy okazję wykonać nietypowe projektowanie kuchni. Kraków, bo to miasto odwiedziliśmy, przygotował dla nas wyzwanie – aranżację spiżarni pod schodami. Musimy przyznać, że komórka pod schodami to świetne miejsce na funkcjonalne wykorzystanie domowych wnętrz, również tych niewielkich. Spiżarnia obok kuchni często jest też wykonywana w kamienicach lub blokach w starym budownictwie. Niejedna kuchnia w bloku z wielkiej płyty ma małą zamykaną komórkę / wgłębioną szafkę, powstała już na etapie projektowania budynku.

Spiżarnia w garażu

W spiżarni w garażu łatwiej jest utrzymać mikroklimat, istotny dla trwałości przechowywanych produktów. Ale o tym za chwilę. Nie zawsze jednak będzie chciało Ci się chodzić po produkty do garażu – szczególnie jeśli nie jest połączony z domem. Z drugiej strony, możesz od razu po przyjeździe ze sklepu zostawić zakupy w przygarażowej spiżarni, bez dźwigania ich do domu.

Spiżarnia w piwnicy

Spiżarnia w piwnicy to stary i sprawdzony sposób dziadków na przechowywanie żywności. Trzeba przyznać, że i dziś cieszy się sporym powodzeniem. W suchej piwnicy są idealne warunki do przechowywania owoców, warzyw oraz konfitur i zapraw. O tym, jak urządzić spiżarnię w domu – w piwnicy – dowiesz się za chwilę.

Spiżarnia w małej kuchni

Dzięki nowoczesnym rozwiązaniom łatwo udaje się rozwiązać dylemat: jak urządzić spiżarnię w domu w małej kuchni. Znajdź na nią miejsce właśnie w kuchni, a będziesz mieć wszystko w zasięgu ręki. To da się zrobić, nawet jeżeli to nieustawna kuchnia w bloku. Zwykle spiżarnią stają się bardzo wysokie szafki do kuchni typu cargo, w których piętrowo zamocowane są kosze. Ich zaletą jest to, że wysuwają się jednocześnie na tę samą głębokość – dzięki czemu masz wszystko w zasięgu wzroku i ręki. Dobrej jakości systemy cargo są także niebywale wytrzymałe, przez co z łatwością utrzymują butelki, słoiki, kartony mleka itp. Ponadto nowoczesne szuflady są głębokie, mogą więc stać się miejscem na przechowywanie przetworów, karmy dla zwierząt, produktów sypkich itp. Dla zachowania porządku, zaopatrz się w specjalne przegródki i organizery. Sprawdzą się szczególnie, gdy w Twoim domu jest kuchnia na wymiar. Więcej o praktyczności wykorzystania szafek, szuflad i półek przeczytasz tutaj: Szafki kuchenne, szuflady czy półki.

Jak urządzić spiżarnię w domu?

Jeśli już znajdziesz pomieszczenie na spiżarnię (lub jeszcze go szukasz), uwzględnij w przygotowaniu miejsca następujące aspekty:

Wilgotność i temperatura w spiżarni

Spiżarnia, w której oprócz konserw, zapasów i sprzętów przechowywane będą np. wędliny, jajka czy sery, wymaga odpowiedniego mikroklimatu. Zapewni go optymalna temperatura, nieprzekraczająca 16℃ (najlepiej między 10-15℃). Najkorzystniej, by było to pomieszczenie bez okien i dostępu światła słonecznego, powodującego wahania temperatury. Ponadto, zadbaj również o odpowiednią wilgotność w granicach 55-65%. Przy tym wszystkim nie może zabraknąć wentylacji, niwelującej powstawaniu grzybów i niedopuszczającej, by pojawiła się pleśń na suficie. Stwórz pod sufitem kanał wentylacji grawitacyjnej lub podcięcie w drzwiach albo zamontuj wentylator.

Ściany, drzwi i okna

Jeśli masz osobne pomieszczenie na piwnicę, dobrze by miało min. 5 m2 powierzchni. Jednak, da się urządzić przytulną spiżarnię na mniejszym metrażu. Najlepiej by ściany spiżarni wykonane były z kamienia lub cegły, oddzielając ją tym samym od bardziej nagrzanych części domu. Jak wspomnieliśmy, okna nie są mile widziane w spiżarni ze względu na wpadające przez nie światło słoneczne. Ponadto, niepotrzebnie zajmują przestrzeń ściany, którą można przeznaczyć na półki do przechowywania. Ponadto, warto, by ściany i podłogi były wykonane z materiałów łatwych do utrzymania w czystości, np. z płytek ceramicznych. Możesz pomalować je również zmywalną farbą lateksową.

Oświetlenie do spiżarni

Oczywiście nie można pominąć oświetlenia. Najlepsze będzie oświetlenie główne sufitowe typu plafon (nie zajmuje miejsca i nie będziesz zahaczać o niego głową w niskim pomieszczeniu) lub boczny kinkiet. Jeśli Twoja spiżarnia jest duża i będzie pełnić dodatkową rolę, np. przestrzeni roboczej, przyda się również światło punktowe.

Półki i kosze do przechowywania

Jak urządzić spiżarnię w domu? Warto pamiętać, że kompleksowo rozmieszczone półki pomogą zachować porządek i unikną stworzenia z niej graciarni. Przyda się regał i półki wykonane w wytrzymałych materiałów, mających duży udźwig. Ponadto, zwróć uwagę, by nie chłonęły wilgoci. Najlepsze będą półki metalowe, wykonane z tworzyw sztucznych, sklejki wodoodpornej czy lakierowanego drewna. Zadbaj by były różnej wielkości – najbardziej wygodne będą 20-30 centymetrowe, ale przydadzą się też wyższe, np. na butelki, wysokie garnki czy słoje z ogórkami. W segregowaniu przydatne będą także słoiki i puszki na sypkie przyprawy, wiklinowe kosze na warzywa, worki jutowe czy różnej wielkości pudełka.

Jak urządzić spiżarnię w domu? Rozmieszczenie produktów na półkach

Produkty spożywcze i inne akcesoria najlepiej umieścić według temperatury, ciężaru i przeznaczenia. Na samym dole niech znajdą się ciężkie rzeczy, typu duże garnki, sprzęt kuchenny oraz wszystkie produkty wymagające najchłodniejszej temperatury (np. warzywa czy kamionkowe garnki z kiszonymi ogórkami). W środkowej części umieść lżejsze pudełka, słoiki z przetworami, sypkie produkty czy konserwy. Natomiast najwyższe partie niech będą miejscem ziół, wędzonej kiełbasy czy suszonego czosnku. Możesz umieścić je również na haczykach i relingach w różnych częściach spiżarni.

Zawsze, kiedy urządzamy spiżarnię, wyobrażamy sobie, co my byśmy trzymali na poszczególnych półkach. Wszystkie nasze realizacje, zarówno ta ostatnia w Krakowie, czy te wcześniejsze w Katowicach lub Tychach udowadniają, że lubimy mieć praktycznie urządzony dom, a w nim wszystko pod ręką. Nie jest to trudne, jeśli w aranżacji zachowa się szczególne warunki tego typu pomieszczeń, w tym przede wszystkim wilgotność, temperaturę czy mikroklimat.