Nowa kuchnia może być wspaniałą rzeczą, ale może być również wyzwaniem, zwłaszcza w fazie projektowania. Nie możesz po prostu ustawić wszystkiego według swojego gustu, ale musisz również przestrzegać zasad bezpieczeństwa i zdrowia. Musisz być w stanie przestrzegać przepisów, a także dla bezpieczeństwa swojego i swojej rodziny. W jaki sposób zaprojektować kuchnię?

W jaki sposób zaprojektować kuchnię?

Jeśli dopiero zaczynasz szukać miejsca na kuchnię, najlepiej wybrać stronę północno-zachodnią, północno-wschodnią lub północną. Są to obszary domu, które nie są dobrze nagrzewane przez słońce. Jest to korzystne dla kuchni, gdyż jest to miejsce, w którym stale wytwarza się ciepło. Dzięki temu również przechowywana w niej żywność nie będzie się szybko psuła. Projektant kuchni doradzi Ci, jakie urządzenia będą najlepsze i jakich materiałów użyć. Przy projektowaniu kuchni należy wziąć pod uwagę budżet, sprzęt AGD oraz styl, jaki będziemy stosować.

Najważniejsza zasada projektowania kuchni

Zasada "trójkąta roboczego" to zasada projektowania kuchni. Odnosi się ona do bezpiecznego i funkcjonalnego rozmieszczenia trzech głównych elementów kuchni: lodówki; zlewu; oraz kuchenki/piekarnika. Powinny one być umieszczone w układzie trójkątnym, tak aby zajmowały jak najmniej miejsca. Idealne odstępy między nimi powinny być lodówka i zlewozmywak (odstęp 120-210cm), zlewozmywak i kuchenka, zlew i kuchenka (odstęp około 120-210cm), lodówka i kuchenka (odstęp max 120-170cm). Należy pamiętać o ważnych zasadach bezpieczeństwa i zdrowia w kuchni. Ważne jest, aby kuchenka znajdowała się z dala od okien. Jeśli jest ona przechylona, może wywołać pożar. Ostre słońce może przyćmić widoczność płomienia, a otwarte okna mogą pozwolić, by wiatr zdmuchnął płomień (może wtedy ulatniać się gaz). Umieszczenie kuchenki obok lodówki nie jest ekonomicznie uzasadnione. Produkująca ciepło kuchenka spowoduje, że lodówka będzie utrzymywać niższą temperaturę, generując więcej energii elektrycznej. Lodówka nie powinna być umieszczona obok okna, ponieważ ciepło słoneczne może ją ogrzewać.

Jak podzielić strefy w kuchni

Kuchnia podzielona jest na pięć stref funkcjonalnych. Są to obszary, w których użytkownicy będą się poruszać i nie należy ich usuwać. Strefa zapasów obejmuje szafki i lodówki. Strefa przechowywania jest drugą. Strefa mokra jest trzecia i obejmuje zlew i kosz na śmieci. Czwarta strefa służy do przygotowywania posił ków i obejmuje blaty. Piąta strefa służy do gotowania i obejmuje płytę indukcyjną, piekarnik i piec.

Jak zaprojektować funkcjonalną kuchnię?

Oprócz wydzielenia stref w kuchni i wykorzystania idei trójkąta roboczego, najważniejszą zasadą jest, aby przedmioty najczęściej używane znajdowały się w zasięgu ręki. Dobrym pomysłem jest również zróżnicowane oświetlenie, zwłaszcza blatów. W niższych i wyższych szafkach można umieścić urządzenia i przybory, których używamy rzadziej. Najlepiej jest czerpać wiedzę z poprzednich kuchni. W razie wątpliwości skonsultuj się z projektantem kuchni.

Instalacje w kuchni, zasady bezpieczeństwa i higieny pracy

Specjaliści powinni założyć instalacje takie jak przyłącza wodne, kanalizacyjne i gazowe. Profesjonalnie zamontują przyłącza, abyś czuł się bezpiecznie w swojej nowej kuchni. Warto wiedzieć, że producenci kuchenek gazowych zastrzegają, że gwarancja obowiązuje tylko wtedy, gdy urządzenie zostanie podłączone przez certyfikowanego instalatora. Możesz również kupić czujnik czadu, aby upewnić się, że Twoje pomieszczenie jest odpowiednio wentylowane. Dzięki temu unikniesz możliwości pojawienia się grzyba i zaparowanych okien.