Zasady projektowania funkcjonalnej i ergonomicznej kuchni są takie same niezależnie od jej powierzchni. Jak zmaksymalizować efektywność? Warto rozważyć następujące pomysły: Dopasowanie wysokości blatów, system szuflad kuchennych Modern Box oraz zaplanowanie kuchni wokół zasady trójkąta roboczego.

Trójkąt roboczy

Trójkąt roboczy to nadrzędna zasada, która powinna przyświecać planowaniu kuchni. Jest to odległość pomiędzy trzema najważniejszymi urządzeniami kuchennymi, zlewem oraz strefą gotowania. Piekarnikiem i płytą grzewczą. Trójkąt można łatwo stworzyć, jeśli zabudowa nie znajduje się tylko na jednej ścianie. Między lodówką, zlewem i kuchenką powinno być 1,5 m. To rozwiązanie jest idealne dla tych, którzy spędzają dużo czasu na gotowaniu.

Blaty robocze o ergonomicznej wysokości

Wysokość blatów roboczych jest istotnym czynnikiem wpływającym na ergonomię kuchni. Do tej kwestii podchodzi się w różny sposób. Jedna z teorii mówi, że idealną wysokością jest 85 cm. Blaty robocze powinny być tej samej wysokości, zwłaszcza w mniejszych pomieszczeniach, w których trudno o strefę. Należy mieć na uwadze różny wzrost osób. Alternatywnie, wysokość 85 cm można zastąpić podejściem, które wymaga, aby blat roboczy był około. Blat roboczy powinien znajdować się około 10 cm niżej niż łokieć osoby, która na nim stoi. Większe kuchnie mogą dopuszczać różne wysokości w każdej strefie. Eksperci sugerują, że blat roboczy służący przede wszystkim do obierania owoców i warzyw powinien mieć wysokość co najmniej 90 cm. Natomiast kuchenka może być umieszczona nawet 10 cm niżej. Nie jest to nierozsądne, ponieważ każda czynność kuchenna wymaga innego ułożenia dłoni.

Wyspa kuchenna

Kuchnie budowane od podstaw można podzielić na wiele stref:

  • gotowania,
  • przygotowywanie,
  • mycie,
  • zapasów.

Zgodnie z zasadą stojącą za trójkątem roboczym, najbardziej ergonomicznym rozwiązaniem jest takie, w którym strefa przygotowania, obejmująca takie czynności jak krojenie, obieranie i mieszanie, jest oddzielona od strefy gotowania poprzez umieszczenie jej w rogu. Ponieważ do strefy zapasów sięgamy zanim zaczniemy gotować, jej umiejscowienie ma mniejsze znaczenie. Można jednak mieć niedobór miejsca do pracy, jeśli strefa przygotowania znajduje się u zbiegu ze ścianami. Świetnym rozwiązaniem w takim przypadku jest wyspa kuchenna. Wyspa jest bardzo uniwersalna i może służyć do gromadzenia zapasów, przygotowywania posiłków, a nawet ich spożywania, jeśli po przeciwnej stronie ustawimy krzesła. Wyspa pełni funkcję rozgraniczenia pomiędzy dwoma strefami.

funkcjonalna kuchnia

Szuflady kuchenne Modern Box

Rozmieszczenie miejsc przechowywania i przyborów w kuchni może mieć znaczący wpływ na ergonomię. Dzięki zastosowaniu sprytnie zaprojektowanych szafek i szuflad można zaoszczędzić sporo czasu. Szuflady kuchenne Modern Box oferują wyjątkowe rozwiązanie. Szuflady te są wykonane tak, aby zmaksymalizować przestrzeń i zorganizować ją w najbardziej efektywny sposób. Nie musisz umieszczać przyborów kuchennych lub produktów na wierzchu. Każdy przedmiot ma swoje własne miejsce w tym systemie. Szuflady kuchenne Modern Box można łatwo zamontować w szafkach Cargo, dzięki czemu można przechowywać znacznie więcej. System ten może utrzymać obciążenie do 40 kg, co zwiększa jego użyteczność. Szuflady kuchenne Modern Box można wysuwać, co ułatwia zlokalizowanie odpowiednich przyborów. System cichego zamykania zwiększa komfort domowników.

Wygodny system drzwi przesuwnych

Szuflady kuchenne Modern Box nie muszą być jedyną innowacją w nowoczesnej kuchni. Przydatnym rozwiązaniem może być również system drzwi przesuwnych. Dzięki zasadzie trójkąta roboczego zmniejsza się przestrzeń między blatami roboczymi a wolną przestrzenią. Ponieważ drzwi przesuwne nie otwierają się na zewnątrz, oferują większy komfort i dają mieszkańcom kuchni więcej swobody.

Ważne jest, aby uwzględnić zasady ergonomii podczas projektowania lub remontu kuchni.